Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η υπεράσπιση των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους: σχόλιο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Δε θα διαφωνήσει κανείς με τις διαπιστώσεις της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου με ημερομηνία 24/7 για το θέμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων «κοινοφελούς προγράμματος» που υλοποιεί η ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» από το δήμο Λέσβου. Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και του Δήμου για εκμετάλλευση χωρίς όρια, αλλά και την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων.
Θα περίμενε κάνεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα τολμούσε επιτέλους να διαφοροποιηθεί, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα, και από τις επιλογές της ΜΚΟ «Ηλιαχτίδα» που διαχειρίζεται το δουλεμπορικό πρόγραμμα με το ζόρι, αλλά και από την πρόεδρο της ΜΚΟ, Βασιλική Ανδρεαδέλλη, στέλεχος του Συνασπισμού και υποψήφια βουλευτής του παλιότερα και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Πολίτες κόντρα στον Καιρό».
Η στάση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό καθώς πρόσφατα ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τεντόμας υπερψήφισε στο περιφερειακό συμβούλιο Β. Αιγαίου, μαζί με τις παρατάξεις Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ) και Βογιατζή (ΝΔ-ΛΑΟΣ), την πρόταση να ανοίγουν τα μαγαζιά στη Σάμο και τις Κυριακές με πρόσχημα την τουριστική κίνηση, παρά τις προειδοποιήσεις του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου ότι έτσι καταργείται η κυριακάτικη αργία.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 38 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση το αίτημα για δημοκρατία παραμένει αδικαίωτο και εμπνέει νέους αγώνες

Αδικαίωτο παραμένει 38 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση το αίτημα για δημοκρατία που έδωσε έμπνευση στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη Χούντα της 21ης Απριλίου και την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Το κοινοβουλευτικό καθεστώς, που ανέλαβε μετά την πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, έθεσε από την αρχή υπό περιορισμό τις δημοκρατικές κατακτήσεις, τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού. Εδώ και 38 χρόνια τα κόμματα εξουσίας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησαν να υπερασπιστούν ενάντια στο λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία τα συμφέροντα του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, καθώς και τη διαπλοκή τους με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Αυτά τα συμφέροντα δεν μπορούσε πια να τα στηρίζει η φασιστική δικτατορία μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της και της προδοσίας στην Κύπρο που άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή.

Εισβολή ΜΑΤ στην Χαλυβουργία, ανάγκη εργατικής αλληλεγγύης.


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επιδρομή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, την εκδίωξη της περιφρούρησης και την κατάληψη του χώρου από τις δυνάμεις καταστολής. Ενώ η κυβέρνηση, υποτίθεται συζητούσε για την «άρση του αδιεξόδου», τελικά προετοίμαζε την έφοδο των ΜΑΤ και το κτύπημα της ηρωικής απεργίας σύμβολο του εργατικού αγώνα. Απέδειξε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στο πλευρό τίνος βρίσκεται: στο πλευρό του Μάνεση, στο πλευρό των εργοδοτών, στο πλευρό του κεφαλαίου, που θέλει να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους.

Κερδίζουν χρόνο, μας κλέβουν ζωή


Να κερδίσει χρόνο προσπαθεί η κυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού, προσπαθώντας να καθησυχάσει το λαό ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα εντός του 2012.
Η αλήθεια είναι ότι εφαρμόζονται ήδη με καταστροφικές συνέπειες τα αντιλαϊκά μέτρα του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου, ενώ προετοιμάζεται η τελική κατάληξη των μέτρων ύψους 11,5 και πλέον δισ. ευρώ, με βασικό στοιχείο την προώθηση του μαζικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων : Πάρτε το χαμπάρι - η Δωδώνη δεν πουλιέται ...


Συνεχίζοντας την επιχείρηση ξεπουλήματος της περιουσίας του Ελληνικού Λαού, το σκυλολόι της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. παρέα με την Τρόικα ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών της και μεταξύ αυτών και της ΔΩΔΩΝΗΣ.


Οι κυβερνητικοί λακέδες του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ξεμπερδεύουν μέσα στον Ιούλιο με τη ΔΩΔΩΝΗ, όπως εξάλλου και με την ΑΤΕ την οποία θέλουν να χαρίσουν στον τραπεζίτη Σάλλα, αφού βέβαια πρώτα την απαλλάξουν από τις ζημιές τις οποίες θα πληρώσει για ακόμή μια φορά ο ελληνικός λαός. Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους ενημερώνουμε πως δεν θα ξεμπερδέψουν ποτέ- Η ΔΩΔΩΝΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ !!!



Η αφελής (για τους αφελείς) ή προδοτική (για τους υποψιασμένους) στάση των τοπικών πολιτικών παραγόντων και της συνεται-ριστικής γραφειοκρατίας, που φλομώνουν το λαό της Ηπείρου με παραμύθια περί από-κτησης της ΔΩΔΩΝΗΣ από τις Ενώσεις και περί εταιριών λαϊκής βάσης, δεν πείθει πια κανέναν.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκράτησης των απεργών της Χαλυβουργίας από το βουλευτή της ΝΔ Γεωργιάδη


Ο γνωστός ακροδεξιός εμφανίστηκε στο σημείο συγκέντρωσης των λίγων απεργοσπαστών και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ζητώντας επέμβαση εισαγγελέα ενάντια στην απεργία, ενώ συκοφαντεί τον ηρωικό αγώνα του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργία σαν ενέργειες μειοψηφίας του ΠΑΜΕ.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αγώνας της Χαλυβουργίας είναι απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων που είχε επιβεβαιωθεί στις γενικές συνελεύσεις του σωματείου.

Απαράδεκτες δηλώσεις Παπαδημούλη για ιδιωτικοποιήσεις υπό όρους


Απαράδεκτες οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή και ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, πως συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις υπό όρους και συνιστά μάλιστα τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την δήθεν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί παρόμοιες δηλώσεις και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και του βουλευτή Γ. Δραγασάκη.

Carta de Solidaridad a la huelga de los mineros Españoles

Compañer@s, Camarad@s,

 ANTARSYA* (Izquierda Anticapitalista, Colaboración para la Revuelta) ha decidido apoyar la batalla de los mineros Españoles que están en lucha continua y decisiva con la forma de huelga indefinida, contra a los planes del gobierno Español. Los gobernantes Españoles obedeciendo a las instrucciones de UE, elaboraron planes y aplicaron políticas de recortes brutales de los presupuestos al sector de carbón Español y Europeo. Por la otra parte, los gobiernos Europeos, obedeciendo a los órdenes y los intereses de las fuerzas dominantes, Europeas y Globales, recortan descaradamente puestos de trabajo a todos los sectores.

Ψήφισμα στήριξης στην απεργία των Ισπανών ανθρακωρύχων


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερά, ΣΥνεργασία για την Ανατροπή) με απόφασή της στηρίζει τον αγώνα των μαχόμενων ανθρακωρύχων της Ισπανίας που βρίσκονται σε μαχητική, αποφασιστική, απεργία διαρκείας, ενάντια στα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης που απλά υπακούει στην εντολή της ΕΕ για κόψιμο των επιχορηγήσεων στα ανθρακωρυχία της Ισπανίας και της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποταγμένες στις εντολές και τα συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, περικόπτουν ασύστολα θέσεις εργασίας.   
Σήμερα, ενωμένοι και μεις με τον αγωνιζόμενο Λαό της Ισπανίας καλωσορίζουμε τους ήρωες αγωνιστές Ανθρακωρύχους που μετά από τη μακριά τους πορεία φτάνουν στη Μαδρίτη, μεταφέροντας τον αγωνιστικό τους παλμό στην Ισπανική πρωτεύουσα, αλλά και την ελπίδα στις καρδιές μας.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων: Όνειρο θερινής νυκτός το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ μέσα στον Ιούλιο για τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, η διοίκηση της ΑΤΕ, η Τρόικα και τα ντόπια τσιράκια τους




Συνεχίζοντας την επιχείρηση ξεπουλήματος της περιουσίας του Ελληνικού Λαού, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. παρουσιάζει στην Τρόικα λίστα με τις επιχειρήσεις που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν. Πρώτος στη λίστα του ξεπουλήματος είναι ο ΟΣΕ, το σύνολο δηλαδή των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας. Ακολουθούν οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας και μεταξύ αυτών η ΔΩΔΩΝΗ.Οι κυβερνητικοί λακέδες του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να πουλήσουν τη μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση της χώρας μέσα στον Ιούλιο.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Βίντεο από την Ανοιχτή Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δευτέρα 2/7 - Πεδίο Άρεως


Εκτενή αποσπάσματα από την παρουσίαση της εισήγησης που έκανε για λογαριασμό της ΚΣΕ, το μέλος της Παναγιώτης Σωτήρης. Το κείμενο της εισήγησης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Εισήγηση στην εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Πεδίο του Άρεως (2.7.2012)

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

«Ανάπτυξη» με λιώσιμο των εργαζόμενων σημαίνει η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με τη σφραγίδα του Περ. Συμβουλίου Β. Αιγαίου

Ανακοίνωσης της  Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντεργατική πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να καταργήσει στην πράξη αυθαίρετα και παράνομα την κυριακάτικη αργία των υπαλλήλων των εμπορικών καταστημάτων του Βαθέος Σάμου.
Στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του την Τρίτη 26/7 το Συμβούλιο συζήτησε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου για αδειοδότηση όσων μελών του επιθυμούν να ανοίγουν τα καταστήματά τους Κυριακές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου (δηλαδή πρακτικά τη μισή χρονιά), με πρόφαση τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Βαθέος. Το αίτημα μάλιστα δεν αφορούσε μόνο τα τουριστικά, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων της πόλης έχει λάβει αντίθετη απόφαση, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων στην κυριακάτικη αργία, ένα κεκτημένο με αγώνες δικαίωμα δεκαετιών.

Υπόσχεση κοινωνικής βαρβαρότητας στο δρόμο των Μνημονίων και οι προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά

Υπόσχεση κοινωνικής βαρβαρότητας ήταν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Βουλή, καθώς δεν υποσχέθηκε τίποτα άλλο παρά τη συνέχιση με νέα ένταση της πολιτικής των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου και της Τρόικας των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
Η περίφημη επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων αποδείχτηκε για μια φορά, αλλά πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι ήταν μια πολιτική απάτη. Ο Σαμαράς προσωπικά και συνολικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξασφάλισαν μια θέση στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Όχι μόνο αποδέχθηκαν την εφαρμογή των στόχων του Μνημονίου, αλλά δήλωσαν ότι στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θα ξεπουλήσουν περισσότερα και γρηγορότερα απ΄ όσα έχουν δεσμευθεί! Ειδικά, η ΔΗΜΑΡ ειδικά κατέδειξε πως δεν έχει καμιά σχέση με την Αριστερά μετά την ατιμωτική συναλλαγή με τους δήμιους των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων του λαού και των εργαζομένων.
Από τα 9 άμεσα βήματα τα 5 αφορούν το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου και των υποδομών της χώρας, για να συμπληρωθεί με τη δέσμευση για τη διάλυση του δημόσιου τομέα και των κοινωνικών υπηρεσιών και ένα νέο φορολογικό γιουρούσι ενάντια στους μισθωτούς και τη μικρή ιδιοκτησία σε συνδυασμό με τη φοροασυλία στα κέρδη του κεφαλαίου και των τραπεζών.

Η νέα αυτοκτονία στο Γαλάτσι φέρνει στο προσκήνιο τη βαρβαρότητα του Μνημονίου

Η αυτοκτονία του 70χρονου στο Γαλάτσι που έδωσε τέλος στη ζωή του μπροστά στην προοπτική της έξωσης, μια ακόμη στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του Μνημονίου, συγκλόνισε την κοινωνία και φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη βαρβαρότητα της πολιτικής που χτυπά την κοινωνία στο όνομα του χρέους, της σωτηρίας των τραπεζών και της σταθερότητας του ευρώ.
Η απόγνωση ενός ανθρώπου που του στερούνε ακόμη και το σπίτι, αφού πρώτα του έχουν ρημάξει το εισόδημα, είναι το χάος του ευρώ. Αυτό ονομάζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ μονόδρομο. Την καθημερινή εξόντωση της κοινωνίας που στη συντριπτική της πλειοψηφία το μόνο που προσμένει είναι να επιβιώσει.

Κοινωνικό όλεθρο με Μνημόνια σε πανευρωπαϊκή κλίμακα δρομολογεί η σύνοδος της ΕΕ

Κοινωνικό όλεθρο σε πανευρωπαϊκό κλίμακα έχει δρομολογήσει η σύνοδος της ΕΕ με την απόφασή της για τη συγκρότηση μηχανισμού, ελεγχόμενου από τη Γερμανία, την ΕΚΤ και την απρόσβλητη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο γραφειοκρατία της ΕΕ, που θα δανείζει τις χώρες της ΕΕ με όρο την υπογραφή Μνημονίων. Παρά τα όσα λέγονται, σε Ισπανία και Κύπρο θα επιβληθούν Μνημόνια.
Ο μηχανισμός του τοκογλυφικού χρέους γίνεται ο δρόμος για να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη η πολιτική που ρημάζει την ελληνική κοινωνία. Βίαιη υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, ισοπέδωση των δικαιωμάτων και του εισοδήματος, ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και μαζική ανεργία ως μηχανισμός εκβιασμού για την αποδοχή εργασιακών σχέσεων Κίνας και Ινδίας.

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs