Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Οι γιατροί του ΕΣΥ Λέσβου ενάντια στην επίθεση Λοβέρδρου στη δημόσια υγεία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ
Μυτιλήνη, 13 Ιουλίου 2011

Οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Ανασύνταξη του ΕΣΥ” επιχειρούν ένα ακόμη χτύπημα στη λειτουργία και τη δομή του ΕΣΥ, την ασφαλή και αξιοπρεπή προσπέλαση των ασθενών προς αυτό. Υλοποιώντας τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. μειώνουν κι άλλο τις πενιχρές δαπάνες για την δημόσια υγεία, προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών. Ανακοινώνονται αμέσως μετά τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που ψηφίστηκε, «δια πυρός και σιδήρου», μέσα σε κλίμα ωμής κρατικής βίας και γενικευμένης καταστολής.

Το Υπουργείο για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μειώνει τις οργανικές κλίνες (από 46.000 σε 35.000 και τις λειτουργούσες από 36.000 σε 32.000), με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας. Μειώνει τις κλινικές του ΕΣΥ από 2000 σε 1670. Κλείνει ή αλλάζει χρήση σε 20 μικρά νοσοκομεία. Πουλάει 560- 600 κλίνες – φιλέτα σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κλείνει το 10% των κλινών Μ.Ε.Θ., που κοστίζουν ακριβά, ένα έγκλημα, όταν πεθαίνουν ετησίως 2500 νέοι άνθρωποι, εκτός κλίνης Μ.Ε.Θ. Μετακινούνται 600 γιατροί ως περιπλανώμενοι Ιουδαίοι, για να καλύψουν τους πειραματισμούς του Υπουργείου. Η ολοκλήρωση του σχεδίου θα φέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΕΝΓΕ, απολύσεις 9.000 ιατρών και 26.000 νοσηλευτών. Επίσης υποβαθμίζει την πρωτοβάθμια περίθαλψη με την κατηγοριοποίηση των Κέντρων Υγείας σε αυτά με 24ωρη λειτουργία (τύπου Α) και σε αυτά με 16ωρη λειτουργία (τύπου Β).

Για το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης προβλέπεται μείωση των οργανικών κλινών από 250 σε 230. Μείωση των λειτουργουσών κλινών από 237 σε 194 (ποσοστό 20%), από τις οποίες 4 θα δοθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Συγχώνευση των δύο χειρουργικών και των δύο παθολογικών κλινικών, οπότε θα προκύψουν δύο δυσλειτουργικές υπερμεγέθεις κλινικές με 40 και 52 κλίνες αντίστοιχα. Με τις συγχωνεύσεις θα μειωθούν οι εφημερεύοντες γιατροί και οι νοσηλευτές βάρδιας. Ο τεράστιος φόρτος εργασίας θα δημιουργήσει εξοντωτικές συνθήκες με προφανείς κινδύνους για τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης θα θυμίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων της δεκαετίας του 1950. Η εφημερία Τομέα (παθολογικού, χειρουργικού, ψυχιατρικού, εργαστηριακού, απεικονιστικού) αντί της εφημερίας ειδικού ιατρού ανά κλινική, θα μειώσει τον συνολικό αριθμό των εφημερευόντων ιατρών. Κυρίως όμως θα στερήσει την ώρα του επείγοντος την παρουσία του ειδικευμένου γιατρού, με αποτέλεσμα να καλείται πχ ο ΩΡΛ να αντιμετωπίσει την οξεία κοιλία ή τον πολυτραυματία. Είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Οι μειώσεις των κλινών βάζουν οριστικά ταφόπλακα σε κάθε σχεδιασμό ανάπτυξης των υπηρεσιών του νοσοκομείου (Στεφανιαία Μονάδα, Τμήμα Μελέτης Ύπνου, Νεογνολογικό Τμήμα, Νευροχειρουργική Κλινική κτλ). Το “Βοστάνειο” θα διασυνδεθεί με το Νοσοκομείο Λήμνου, στο οποίο προβλέπεται μείωση λειτουργουσών κλινών από 92 σε 66 (ποσοστό 28%). Στόχος είναι να υπάρξει κοινή διοίκηση, προϋπολογισμός, οργανισμός και προμήθειες. Το αποτέλεσμα θα είναι μετακινήσεις προσωπικού και υλικών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και τελικά υποβάθμιση και των δύο νοσοκομείων.

Τελικά με πίνακες που βρίθουν ανακριβειών και λαθών, με την επίκληση μόνο ενός κριτηρίου, της πληρότητας των κλινικών κατά το έτος 2010, επιχειρείται να δικαιολογηθεί η συρρίκνωση, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλα αυτά στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. που επιτάσσουν τη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 2.122 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.
Εμείς οι γιατροί του Νοσοκομείου και των ΚΥ της Λέσβου δεν πρόκειται να μπούμε σε διαδικασία διαλόγου για τη μείωση κλινών, συγχώνευση κλινικών, μετακινήσεων ή απολύσεων προσωπικού και γενικά για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που επιχειρείται από κυβέρνηση - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. Δεν υπερασπιζόμαστε τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, που ούτε δωρεάν είναι, ούτε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών με αξιοπρεπή τρόπο, αλλά αντίθετα, με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης οδηγείται στη συρρίκνωση και στην υποβάθμιση. Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τους πολίτες του νησιού, τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της συμμαχίας των προθύμων, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

  • Καμιά μείωση κλινών, καμιά συγχώνευση κλινικών στο Βοστάνειο . Όχι στις μειώσεις κλινών, στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις κλινικών, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου μας.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή. Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο. Πρόσληψη 2500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων της περιφέρειας. Καμιά αναγκαστική μετάταξη ή απόλυση συμβασιούχου υπαλλήλου. Όχι στις εξετάσεις πριν τη λήψη ειδικότητας. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) στους αγροτικούς γιατρούς μετά από ενεργό εφημερία. Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ και των εξετάσεων από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ.
  • Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών χωρίς περικοπές. Το Βοστάνειο και τα ΚΥ στη Γ' Ζώνη.
Αγωνιζόμαστε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους:
  • Κατάργηση των μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και όλων των αντεργατικών μέτρων.
  • Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. από τους εργαζόμενους και τη νεολαία.
  • Ανυπακοή στην ΕΕ και στις εντολές της. - Όχι στο επαίσχυντο ευρωσύμφωνο.
  • Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Διαγραφή του χρέους.
  • Όχι στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εθνικών πόρων.
  • Δημόσια υγεία – παιδεία – ασφάλιση - κοινωνικές υπηρεσίες για όλους.
Συμμετέχουμε στην τετράωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 14 Ιουλίου από τις 10 πμ και δίνουμε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ στις 1μμ. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η ΟΕΝΓΕ το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs