Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Τα ΜΑΤ έφυγαν - ο αγώνας συνεχίζεται!


O ηρωικός αγώνας του λαού της Λέσβου, που επί τρεις μέρες συγκρούστηκε νυχθημερόν με τις δυνάμεις καταστολής ήταν που οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση την κυβέρνηση της ΝΔ.  Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, η μαχητική παρουσία του λαού της Λέσβου στα μπλόκα και η τριήμερη Γενική Απεργία ήταν οι παράγοντες που έφεραν τη νίκη και την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το νησί μας. Τα μπλόκα στην Καράβα και το Διαβολόρεμα θα μείνουν στην ιστορία, για να θυμίζουν τη δύναμη του λαού, να ανατρέπει τις αντιλαϊκές πολιτικές και να νικά.
Ωστόσο, ας μη γελιόμαστε! Μη παρασυρόμαστε από όσους θέλουν να μας εφησυχάσουν, πως όλα τέλειωσαν με την αποχώρηση των ΜΑΤ. Κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναδιπλώθηκε σε μια κίνηση τακτικής, ωστόσο δεν θα παραιτηθεί από το απάνθρωπο σχέδιό της, να μετατρέψει τα νησιά μας σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες και τους νησιώτες σε δεσμοφύλακες. Θα επανέλθει χρησιμοποιώντας «δούρειους ίππους», θα προσπαθήσει να φέρει από το παράθυρο, ό,τι απέτρεψε ο λαός με τον αγώνα του.
Μην παρασυρόμαστε και από τις ακραίες ακροδεξιές φωνές, που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και το κίνημα αλληλεγγύης, στήνουν επιθέσεις κατά εργαζομένων στις ΜΚΟ και επιδιώκουν να κηρύξουν τον εμφύλιο ανάμεσα στους κατοίκους της Λέσβου. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδειξαν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Είναι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έφτιαξαν τη Μόρια, που μετέτρεψαν τα νησιά μας σε φυλακές.  Που έστειλαν τα ΜΑΤ, για να καταστείλουν με πρωτοφανή αγριότητα τις αντιδράσεις των νησιωτών, όπως καταστέλλουν καθημερινά τον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία, τους πρόσφυγες, τον καθένα που διεκδικεί τα δικαιώματα του. 
Οι μέρες που θα έρθουν είναι κρίσιμες. Όλοι και όλες να προετοιμαστούμε για αγώνα διαρκείας, για να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα κράτησης σε νησιά και βραχονησίδες. Να απομονώσουμε τις ακροδεξιές συμμορίες, που με προβοκάτσιες αμαυρώνουν τον αγώνα μας. Ο δημοκρατικός λαός της Λέσβου να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά και την πόλη. Με αυτοοργάνωση, μαχητικότητα και σύνεση, με αισιοδοξία για τη νίκη.

Απαιτούμε:
- Να πάρουν πίσω τη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις.
- Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη βία και τους βανδαλισμούς των ΜΑΤ. Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι υπουργοί κκ Μηταράκης και Χρυσοχοϊδης, για το αναίτιο ΜΑΤοκύλισμα των νησιών.
- Απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά μας, τώρα. Να ναυλωθούν πλοία αμέσως και να μετακινηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα.
- Ελεύθερη μετακίνηση τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους. Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Να πέσουν τα τείχη της Ε.Ε., να καταργηθούν οι συμφωνίες «Δουβλίνο» για το προσφυγικό.
- Να κλείσει η Μόρια, η ΒΙΑΛ και το Βαθύ. Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών είτε ανοιχτού, είτε κλειστού τύπου, ούτε στη Λέσβο, ούτε πουθενά.
- Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα ΚΥΤ για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί ως σήμερα.
- Διαμονή των προσφύγων μέσα στις πόλεις και τα χωριά σε ανθρώπινες συνθήκες. Επέκταση της λειτουργίας του προγράμματος στέγασης σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια, ενάντια στη γκετοποίηση και τη διαμονή τους έξω από τον αστικό ιστό.
- Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. Προστασία στους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
- Όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής σε θάλασσα και στεριά που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Όχι δολοφονικοί φράκτες στη θάλασσα και στον Έβρο. Όχι επαναπροωθήσεις και απελάσεις.
- Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως εθνικότητας. Νομιμοποίηση των μεταναστών.
- Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και στην παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και ευρωπαϊκών κρατών. Κλείσιμο όλων των βάσεων. Ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs