Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Παρεμβάσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι για διάλυση!

Μαζικοί διορισμοί τώρα

Η Δημόσια Εκπαίδευση δεν είναι για διάλυση!

Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλουν την απαράδεκτη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης σε σχέση με τη Δημόσια Εκπαίδευση. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα την πολιτική του ΔΝΤ, της Ε.Ε, της ΕΚΤ και το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Κυβέρνηση αφήνει τα δημόσια σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές.

Ενώ ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν υποβάλει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης (λόγω του νέου αντιασφαλιστικού νόμου) είναι τριπλάσιος από πέρσι (υπερβαίνει τις 11.000), οι διορισμοί που ανακοινώθηκαν είναι οι μισοί από την περσινή χρονιά (μόλις 2.825 σε Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση).

Αυτή η πολιτική επιλογή, του μη διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, είναι επιλογή διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου. Την ευθύνη έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση. Η επιχείρηση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει τα σχολεία με αναπληρωτές, προσλήψεις με προγράμματα ΕΣΠΑ, συμπτύξεις τμημάτων, υποβιβασμούς σχολείων, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, υποχρεωτικές υπερωρίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ποσοτικό μέγεθος. Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζονται μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε τρία ή και τέσσερα σχολεία, ή αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος μαθητών.

Οι ανακοινώσεις για πιστώσεις 15 χιλιάδων αναπληρωτών αποτελεί τεράστια περικοπή ακόμα και των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προσφέρει εξάμηνη, οκτάμηνη εργασία, όχι όμως μόνιμη και σταθερή, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ του Προγράμματος Σταθερότητας και του Μνημονίου.

Την ίδια στιγμή, η ελαστική εργασία και η ωρομισθία, που προκαλεί μόνιμη ανασφάλεια στους αδιόριστους συναδέλφους και διαρκή αναστάτωση στον εκπαιδευτικό χώρο, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά με νέα χειρότερη μορφή – αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου – επιχειρείται να επεκταθεί και σε ειδικότητες που μέχρι τώρα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.

Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τα δημόσια σχολεία σε πλήρη απαξίωση και αδυναμία κανονικής λειτουργίας. Σ΄ αυτά τα σχέδιο της για άλλη μια φορά τα πρώτα θύματα θα είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που θα καλούνται, ο καθένας από την πλευρά του, να καλύψουν τις ανεπάρκειες του δημόσιου σχολείου.

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας και οι μεθοδεύσεις του πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλο το εκπαιδευτικό κίνημα. Η μόνη λύση για να λειτουργήσει η δημόσια εκπαίδευση είναι να γίνουν μόνιμοι συμπληρωματικοί διορισμοί τώρα, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά (υπολογίζονται άνω των 23.000 στο σύνολο της εκπαίδευσης).

Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα οι νέοι εκπαιδευτικοί, διοριστέοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, άνεργοι και με τις Γενικές Συνελεύσεις τους, τα συντονιστικά τους, να συμβάλλουν στην άμεση οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων που καταδικάζουν πρώτους αυτούς στην μόνιμη ανασφάλεια και την ανεργία.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν τεράστιες ευθύνες, ειδικά αυτή την περίοδο. Την ώρα της πιο σοβαρής επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, αυτές είτε εξαντλούνται σε άνευρες ανακοινώσεις είτε παίζουν ρόλο κυβερνητικό αυλοκόλακα όπως έκανε η ΔΟΕ κατά τη συνάντηση με την υπουργό παιδείας. Αντί να απαιτήσουν μαζικούς διορισμούς ΤΩΡΑ που ακόμα κι η κυβέρνηση ομολογεί τα χιλιάδες κενά, κάνουν αριθμητικές αλχημείες για να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς του Υπουργείου.

Η μαχόμενη εκπαίδευση δε θα επιτρέψει να καταπατηθούν βάναυσα τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Με συντονισμό των συλλόγων και των ΕΛΜΕ, σε συνεργασία κι αγωνιστική συμπόρευση με όλα τα τμήματα της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση, με ολόκληρο το εργατικό κίνημα απαιτούμε κι αγωνιζόμαστε:

Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 3848/2010

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό έργο στο σχολείο και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση κλπ) και βοηθητικού προσωπικού στο δημόσιο σχολείο.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Όχι στην ελαστική εργασία και στην άρση της μονιμότητας. Κατάργηση της ωρομισθίας, του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου και του θεσμού του αναπληρωτή. Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο. Κανένας αναπληρωτής και ωρομίσθιος χωρίς δουλειά. Υπεράσπιση της αξίας των πτυχίων και της προϋπηρεσίας.
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα

Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, διορισμένους και αδιόριστους, στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Μόνο με μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πολιτική της Κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ.

Γιατί η δικιά μας Παιδεία χωράει όλους τους μαθητές, όλους τους εκπαιδευτικούς, όλη τη γνώση.

Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Κινήσεις

Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης

Αθήνα, 25/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs