Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους Αφγανούς πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς στη Μυτιλήνη


Η κινητοποίηση Αφγανών προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο 21/10 το απόγευμα, είναι αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης που το Ελληνικό κράτος επιβάλει στους πάνω από 5.500 πρόσφυγες – μετανάστες/τριες που βρίσκονται στη φυλακή της Μόριας. Η ζωή τους είναι μια πραγματική κόλαση κι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν το άνοιγμα των συνόρων για να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον τελικό τους προορισμό. Η Τοπική Επιτροπή Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των προσφύγων και τον στηρίζει ολόψυχα. Καταγγέλλει την αστυνομία όπου και τις τρεις ημέρες κάνει εξακρίβωση στοιχείων σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στην πλατεία Σαπφούς και συνομιλούν με τους


πρόσφυγες. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι το κίνημα δεν τρομοκρατείται. Κάνει έκκληση στην τοπική κοινωνία να κατέβει στην πλατεία Σαπφούς για να βοηθήσει τον αγώνα των προσφύγων που βρίσκονται τρεις μέρες στην πλατεία. Υπάρχει άμεση ανάγκη από φαγητό, γάλα, ζεστά ρούχα. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Οι συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια είναι ίδιες και χειρότερες από εκείνες των στρατοπέδων συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Μόνο τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν δύο θάνατοι προσφύγων (ενός παιδιού και ενός μεσήλικα). Η παροχή νερού διακόπτεται κάθε λίγο και λιγάκι. Οι τουαλέτες και τα μπάνια είναι ελάχιστα και σε άθλια κατάσταση. Η αποφορά από τα αστικά λύματα και τους σωρούς σκουπιδιών είναι αφόρητη και αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των προσφύγων. Οι ξυλοδαρμοί προσφύγων, τα μαχαιρώματα είναι καθημερινά φαινόμενα. Οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες δηλώνουν ότι καθημερινά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βιασμού. Κι όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται εκτεταμένες βροχές στην Λέσβο και συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρ' όλα αυτά, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση δεν κάνουν τίποτα ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε σκηνές στο κολαστήριο της Μόριας να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους. Είναι κι αυτό ένα βασανιστήριο που στόχο έχει την φυσική εξόντωση των προσφύγων.
Το κολαστήριο της Μόριας είναι το προϊόν της πολιτικής Ε.Ε. και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι δημιουργήθηκε από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με την δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ. Η κτηνωδία τους έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα που διαφημίζουν τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια στην Τουρκία με στόχο να αποτρέψουν την έλευση προσφύγων στην Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν εναρμονιστεί πλήρως στην πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε., σφυρίζοντας αδιάφορα μπροστά στον εξευτελισμό της ανθρώπινης διαβίωσης. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Από την μια κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν το δράμα των προσφύγων για να αποσπάσουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. Κι από την άλλη δεν ανοίγουν τους δημόσιους χώρους που ελέγχουν για να φιλοξενηθούν, έστω και προσωρινά οι πρόσφυγες που βρίσκονται στις σκηνές.

Αύριο Τρίτη 24/10 συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στην ημερήσια διάταξη για το τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί αύριο Τρίτη 24/10 σε μαζική παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18:00 το απόγευμα.





Καλούμε το λαό της Λέσβου να αγκαλιάσει τους πρόσφυγες με την παρουσία του στην πλατεία Σαπφούς!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζεται για:
  • Αξιοπρεπή και ανθρώπινη στέγη για τους πρόσφυγες. Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης ή κάμπς. Η κυβέρνηση αντί να συμμετέχει σε πολεμικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μαζί με τη δικτατορία της Αιγύπτου και το Ισραήλ να χρηματοδοτήσει τους δήμους για υποδομές.
  • Σύνορα ανοιχτά και πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να παλέψουμε άμεσα για γενναία χρηματοδότηση σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνικές υποδομές για ελεύθερη πρόσβαση όλων μας, ντόπιων και προσφύγων σε αυτές, για δημιουργία νέων σχολείων και νοσοκομείων/κέντρων υγείας και στελέχωσή τους με νέες προσλήψεις.
  • Να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις. Ειρήνη για όλους τους λαούς.
  • Να καταργηθεί η δολοφονική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου.
  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι απελάσεις των προσφύγων.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες από το Ελληνικό κράτος προκειμένου να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμούς τους.
  • Να ανατραπεί η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των διάφορων φασιστικών και ακροδεξιών συμμοριών. Να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου.
  • Να εξασφαλιστεί πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, ένδυση, εκπαίδευση και εργασία για γυναίκες και άνδρες πρόσφυγες – μετανάστες που επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στην Μόρια μέχρι να κλείσει οριστικά.
Τ.Ε. Λέσβου
Μυτιλήνη 23/10/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs