Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Nα αποτρέψουμε συλλογικά τις απολύσεις


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον τελευταίο χρόνο και με πρόσχημα την οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες βιώνουμε μια αδυσώπητη πραγματικότητα: λουκέτα σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, απολύσεις άμεσες ή έμμεσες (με το πρόσχημα της «εθελουσίας εξόδου»), μισθολογική καθήλωση, ελαστική απασχόληση, απλήρωτη ή ανασφάλιστη εργασία, αυξανόμενη υπερχρέωση στις τράπεζες. Μια πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο ή κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά που χτυπά και τη δική μας πόρτα. Η Λέσβος, που στις στατιστικές της Ε.Σ.Υ.Ε. παρουσιάζεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο την πραγματικότητα αυτή.
Το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών φέτος καταγράφει πτώση 30% ενώ κι αυτό των κτηνοτρόφων είναι κολλημένο στον πάτο. Οι οικοδόμοι δουλεύουν μία εβδομάδα το μήνα, οι απολύσεις στις βιοτεχνίες και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα πέφτουν βροχή. Η κρίση στον τουρισμό στερεί θέσεις εργασίας στους πιο τουριστικούς Δήμους του νησιού. Στην Αγορά της Μυτιλήνης η ανασφάλιστη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες θερίζουν. Οι άνεργοι γίνονται καθημερινά θύματα άγριας και ληστρικής εκμετάλλευσης μέσα από τα προγράμματα stage ενώ το εμπόριο της ελπίδας γνωρίζει νέες «μέρες δόξας» στους Δήμους, τη Νομαρχία, το Νοσοκομείο, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ωρομίσθιοι) και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όπου το ρουσφέτι έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Η οικονομική κρίση δεν λειτουργεί τελικά παρά σαν ένα πρόσχημα για συμπιέζονται ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων και να καρπώνονται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη οι εργοδότες.
Όσον αφορά το ειδικότερο ζήτημα των δύο απολύσεων στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ που κατήγγειλαν πρόσφατα το Σωματείο Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. Λέσβου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Λέσβου καταδικάζει τις απολύσεις, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους απολυμένους και καλεί την εργοδοσία να τις ανακαλέσει. Καλούμε το ΣΕΜΜΕΛ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο να διοργανώσουν κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων και όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, τη νεολαία της Λέσβου, να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε συλλογικά τις απολύσεις και άλλες πρακτικές αυθαιρεσίας των εργοδοτών.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/-ΕΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!
ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ!
Μυτιλήνη, 14-9-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs