Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επιστολή του Α. Τσίπρα για την Πρωτομαγιά

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος, πολύ περισσότερο αριστερός, που να διαφωνεί με την εκτίμηση ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι οι πιο θεμελιακές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων, ο ίδιες οι συνθήκες της ζωής τους.

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα είναι σαφές: ότι η ιστορική επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στους εργαζόμενους η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ για να φορτώσουν τα βάρη της πρωτάκουστης καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία, πρέπει και μπορεί να ανατραπεί από ένα ισχυρό, αγωνιστικό, ταξικό, ενωτικό μαζικό κίνημα των ίδιων των εργαζόμενων και του λαού. Η Αριστερά πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Η απαίτηση για κλιμάκωση των αγώνων συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη η Αριστερά να προβάλει ένα πρόγραμμα πάλης και στόχων που να δίνουν διέξοδο ενάντια στα συμφέροντα και τα κέρδη των καπιταλιστών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων που υπηρετεί ανοιχτά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΛΑΟΣ. Αγώνας με στόχο την παύση των πληρωμών του τοκογλυφικού χρέους, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων, για να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Για να αυξηθούν οι μισθοί και το εισόδημα των εργαζόμενων, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Για να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να παγώσουν οι εξοπλισμοί. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Για την νομιμοποίηση των μεταναστών, την κοινή δράση στα συνδικάτα. Αγώνας για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων.

Φυσικά, σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν θέτουμε σε καμιά περίπτωση σαν προαπαιτούμενο την συμφωνία με την δική μας πολιτική κατεύθυνση για την ανάπτυξη της κοινής δράσης, ιδιαίτερα μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα, για την κοινή δράση όλης της Αριστεράς. Για να έχει, όμως, κάποιο νόημα η κοινή δράση, πρέπει να στέκεται καθαρά ενάντια στον «μηχανισμό στήριξης» και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να παλεύει για την ανατροπή της. Να παλεύει έμπρακτα για την ανατροπή της πολιτικής αυτής. Να στοχεύει στην ανασυγκρότηση και την πολιτικοποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος με ταξική ανεξαρτησία απέναντι στις δυνάμεις της εργοδοσίας και του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ υποτάσσεται στην λογική της συναίνεσης στις θυσίες για να βγούμε από την κρίση, καθώς δεν καταγγέλλει και αντίθετα θεωρεί αναγκαία την προσφυγή στον «μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ», στο όνομα της «δημοσιονομικής κρίσης»! Δεν λέει κουβέντα για την κυβέρνηση και αντίθετα καλλιεργεί κλίμα συστράτευσης με την κυβέρνηση ενάντια «στις αγορές». Κάνει προτάσεις κοινού μετώπου με τον ΣΕΒ, ενώ διασπάται από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Δεν οργανώνει και αντίθετα υπονομεύει την ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης και της απεργιακής κλιμάκωσης.

Η απόφαση των ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ για συναυλία την Πρωτομαγιά στην Κλαυθμώνος απέχει πολύ από τις μαχητικές διαθέσεις της βάσης των εργαζόμενων που έχουν εξοργιστεί με την απόφαση της κυβέρνησης για κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των κατακτημένων με αίμα και θυσίες δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, παρά την αγωνιστική διάθεση, η επιμονή του ΠΑΜΕ στη διάσπαση της βάσης των εργαζομένων στο όνομα της «κομματικής καθαρότητας» δεν δίνει προοπτική νίκης.

Στα συνδικάτα, στις συνελεύσεις, στο συντονισμό από τα κάτω, η Αριστερά χρειάζεται να ενισχύσει την δυναμική της σύγκρουσης με τις κυβερνητικές επιλογές, με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Έτσι θα ξεπεράσουμε το φρένο των ηγεσιών που υποτάσσονται στο μονόδρομο των κυβερνητικών επιλογών και θα κλιμακώσουμε τις Πανεργατικές απεργίες που ήδη τις επιβάλλει ο θυμός της βάσης. Αυτό είναι άλλωστε το περιεχόμενο μιας πολιτικής απάντησης της Αριστεράς που προβάλει την αντικαπιταλιστική ανατροπή ως λύση και δεν περιορίζεται σε μια ρηχή κριτική των μέτρων.

Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζοντας το κάλεσμα σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών για πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση και πορεία από το Μουσείο στις 11.00 πμ.

Για μια ενωτική, αγωνιστική πρωτομαγιά των συνδικάτων, εργαζομένων, των αγώνων. Απεργιακή συγκέντρωση λοιπόν υπάρχει και σε αυτήν πρέπει να καλέσουν και όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία να πρωτοστατήσουν σε ένα κύμα αγώνων που θα σαρώσει την επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.

Το συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs