Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015

Το μνημονιακό μπλοκ στοχοποιεί τους πρόσφυγες
Τις τελευταίες εβδομάδες η Λέσβος έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία με τον κατακλυσμό της από χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νησί ως έναν ενδιάμεσο σταθμό της φυγής τους προς τη Β. Ευρώπη. Το κύμα αυτό των προσφύγων θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που εντείνονται τους τελευταίους μήνες οι συγκρούσεις στη Συρία και σε άλλες περιοχές της Ασίας και της Β. Αφρικής. Ωστόσο η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αντίθετα συνέχισε να στηρίζει πλήρως τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις περιοχές αυτές που γεννούν την προσφυγιά και να διακηρύσσει εμφατικά την προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και να κάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Στο επίπεδο δε της αντιμετώπισης του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος στα νησιά, η κυβέρνηση δήλωνε με όλους τους τροπους ότι χρήματα δεν υπάρχουν, τη στιγμή που πλήρωνε κανονικά 13 δις χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους, σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. Δεν αμφισβήτησε τις δεσμεύσεις της συνθήκης του Δουβλίνου, δεν φρόντισε να απλοποιήσει τις διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών, δεν μερίμνησε για τη μεταφορά τους αφήνοντάς τους στο έλεος των διακινητών τους.
Όλο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου αντιμετώπισε τους πρόσφυγες με εξαιρετικά μεγάλη ανοχή και συστηματικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως τη μέριμνα για την στήριξη των προσφύγων ανέλαβε εξ ολοκλήρου σχεδόν ένα δίκτυο εθελοντών, οργανώσεων, πολιτών που αντικατέστησαν τους κρατικούς θεσμούς, οι οποίοι απουσίαζαν επιδεικτικά.
Από την άλλη, το μνημονιακό μπλοκ και κομμάτια του βαθέος κράτους, μπροστά στις ερχόμενες εκλογές, επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες εβδομάδες για να στήσουν σκηνικό «έκτακτης ανάγκης» και να καλύψουν τις ευθύνες τους από την ψήφιση του 3ου μνημονίου και την καταδίκη του λαού σε αέναη λιτότητα. Ο κυνισμός στις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών του προέδρου της ΝΟΔΕ Λέσβου και των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ (Χ. Αθανασίου) που απαιτούν «φράχτη» και στο Αιγαίο και μέτρα αποτροπής της εισροής μεταναστών είναι ενδεικτικός. Ταυτόχρονα, στελέχη της ΝΔ που εκπροσωπούν τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο, τοπικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι-ανταποκριτές αθηναϊκών μέσων και στελέχη της Χρυσής Αυγής στήνουν κίνημα δήθεν «αγανακτισμένων» και απειλούν μετανάστες, όπως πρόσφατα με τις βόμβες μολότωφ, και αλληλέγγυους, ενώ νομιμοποιούν και τον συγχρονό μαυραγοριτισμό όσων (λίγων ευτυχώς) εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προσφύγων. Όλοι αυτοί εκφράζουν την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και είναι οι ηθικοί αυτουργοί για τους εκατοντάδες θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο.
Παρά την αποκλιμάκωση της κατάστασης το τελευταίο τριήμερο, δεν θα ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα του νησιού και ιδίως της πόλης της Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα δεν συνιστούσε πρόβλημα. Η προσφυγιά ωστόσο είναι κυρίως πρόβλημα για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Δεν θα είχαν λόγο να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους αν αυτές δεν καταστρέφονταν από τον πόλεμο και τη φτώχεια που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των δυτικών, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Ελλάδα (λ.χ. Αφγανιστάν, Λιβύη κ.λπ.). Οι πρόσφυγες είναι στην ουσία θύματα της ίδιας πολιτικής που φτωχοποιεί τους κατοίκους της Λέσβου και τον ελληνικό λαό. Η αλληλεγγύη Ελλήνων και μεταναστών είναι ο μόνος δρόμος για την αντίσταση σε αυτήν την πολιτική που δολοφονεί!
Ø  Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ø  Να καταργηθούν οι συνθήκες του Δουβλίνου και η συμφωνία Σένγκεν. Να  διαλυθεί η Frontex.
Ø  Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, να τους δίνονται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλίζεται διέλευση προς τον επιλεγμένο τόπο προορισμού.
Ø  Να γκρεμιστεί ο φράκτης του Έβρου. 
Ø  Άσυλο στους πρόσφυγες, πλήρης νομιμοποίηση για τους μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου