Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές για την «Ανταρσία στο Αιγαίο»


Σε αντιδιαχειριστική κατεύθυνση η παρέμβαση μας στις εκλογές για το Δήμο ή τους Δήμους της Λέσβου

Η επίθεση που δέχεται ο λαός από τις πολιτικές άγριας λιτότητας δεν έχει προηγούμενο. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. έχουν εντείνει την επίθεση με αποτέλεσμα ο μίσος πληθυσμός της χώρας να ζει  σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας. Η φτώχεια η μετανάστευση οι κοινωνικές ανισότητες οι εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα η παράδοση των τομέων του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, πρόνοια, συγκοινωνίες κ.λπ.) στο ιδιωτικό κεφάλαιο γίνονται σύμμαχοι στην ανάπτυξη της κερδοσκοπίας κλπ. Παράλληλα ιδιωτικοποιούνται οι σημαντικότερες δημόσιες υποδομές αεροδρόμια, λιμάνια και τα δημόσια αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό και οι επικοινωνίες. Ήδη η παραχώρηση των αεροδρομίων Λέσβου και Σάμου στην Fraport έχει ως συνέπεια κάθε νησιώτης που ταξιδεύει αεροπορικώς να πληρώνει 48 ευρώ σε φόρους αεροδρομίου σε κάθε ταξίδι μετ’ επιστροφής.
Οι αναπτυξιακές πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που εδράζονται στην προσαρμογή, στις επιλογές της Ε.Ε., οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας. Τα νησιά του βόρειο ανατολικού Αιγαίου είναι η Περιφέρεια με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ανεργία των νέων.
Από το 2015 τα τρία μεγαλύτερα νησιά του βορείου Αιγαίου βιώνουν τις επιπτώσεις της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων. Η απάνθρωπη και δολοφονική πολιτική κορυφώθηκε με την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες προσφυγες και μετανάστες/ τριες και μετατρέπει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε τεράστιες φυλακές. Από την αρχή είχαμε καταγγείλει αυτή τη πολιτική και την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανατροπή όλων των αντιπροσφυγικών – αντιμεταναστευτικών πολιτικών, για την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών/ τριών, για το κλείσιμο της Μόριας, της ΒΙΑΛ κι όλων των κολαστηρίων που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά μας. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους πρόσφυγες για την ενσωμάτωση, όσων από αυτούς το επιθυμούν, στην Ελληνική κοινωνία με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών άγριας λιτότητας υλοποιείται από τις δομές του τοπικού κράτους, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι οποίες δίκαια  χαρακτηρίστηκαν «μακρύ χέρι των μνημονίων» στις τοπικές κοινωνίες.
Με το νόμο του Κλεισθένη, επιταχύνεται η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών πρόνοιας, καθαριότητας κλπ, η εκχώρηση δημόσιων χώρων- περιουσίας, αγαθών και πλούτου στο κεφάλαιο κλπ.
Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα περιβάλλον όπου, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές υλοποιούν μια αντιλαϊκή-αντεργατική περιβαλλοντοκτόνα πολιτική (φορομπηξία, επέκταση-καθιέρωση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, ακριβές κοινωνικές παροχές με ανταποδοτικά κριτήρια, κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών πρόνοιας, υποβάθμιση δημόσιων χώρων, υποδομών.). Παράλληλα, και στην τελευταία θητεία σε δήμους που η διοίκηση ήταν στην «αριστερά» και είτε είχε τη διαχείριση το ΚΚΕ (Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι κλπ), είτε άλλοι (Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Φιλαδέλφεια, κλπ.), αποδείχτηκε ότι δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα «αυτοδιοίκησης» και φιλεργατικής πολιτικής, όχι λόγω ανικανότητας των δημοτικών αρχών, αλλά ακριβώς λόγω του ρόλου και των ασφυκτικών ορίων της τοπικής διοίκησης, ως μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.
Ομόφωνη ήταν η εκτίμηση της Τοπικής Επιτροπής Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως η παρουσία της Ανταρσία στο Αιγαίο στο Περιφερειακό Συμβούλιο του βορείου Αιγαίου ενίσχυσε την φωνή και τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχομεσαίων αγροτών και των νέων των νησιών του βορείου Αιγαίου. Οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της Ανταρσία στο Αιγαίο ήταν μπροστάρηδες στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα που έβαλε φρένο στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής στα νησιά μας, στηρίξανε τους αγώνες και τα αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών, αναδείξαμε τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές-αεροπορικές συγκοινωνίες, αποκαλύψαμε τον ρόλο των ΜΚΟ στην εμπέδωση των νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων και στην διάλυση δημόσιων κοινωνικών δομών.
Η Τ.Ε. εκτιμά ότι οι αγώνες αυτοί πρέπει να ενισχυθούν, να ενταθούν και να πολλαπλασιαστούν. Γι’ αυτό κρίνει αναγκαία την αυτόνομη κάθοδο στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές της Ανταρσία στο Αιγαίο και καλεί σε συστράτευση κάθε μάχιμο/η αριστερό/η που διαφοροποιείται από την ηττημένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κάθε απογοητευμένο/η από την κοινοβουλευτική αριστερά κάθε ανένταχτο αγωνιστή και ανένταχτη αγωνίστρια που είναι ενάντια σε μια διαχειριστική πολιτική.
Η παρέμβαση μας στις εκλογές για το Δήμο Λέσβου θα κινηθεί στην βάση του συνολικού πολιτικού σχεδιασμού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ανάπτυξη του κινήματος ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας της Ε.Ε. των Ελληνικών κυβερνήσεων και όλων των αστικών πολιτικών. Απορρίπτουμε το πλαίσιο που τίθενται με τον νόμο Κλεισθένης και κάθε διαχειριστική  λογική. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουμε συνδυασμό ή συνδυασμούς που θα αποτελέσουν τμήμα μιας μόνιμης ή ευκαιριακής «δημαρχιακής πλειοψηφίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs