Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

8 Μάρτη 2010: δε θα πληρώσουμε την κρίση

Πίσω από τα ladies night στα κέντρα διασκέδασης, πίσω από τις προσφορές προς το γυναικείο καταναλωτικό κοινό των πολυκαταστημάτων, που προσπαθούν να μας στριμώξουν όλες σε ένα είδος γυναίκας που κάνει τα πάντα απλά για να είναι «όμορφη», πίσω από όλα αυτά και άλλα πολλά, σε αυτή τη μέρα κρύβεται η ιστορία αγώνων 100 χρόνων! Αγώνων των εργαζόμενων γυναικών, που στη σημερινή συγκυρία της αναγκαιότητας μαζικών εργατικών αγώνων, καθιστούν ιδιαίτερα επίκαιρο το πραγματικό περιεχόμενο της Μέρας της Γυναίκας.

Ήταν 8 Μάρτη του 1910, στη συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών στη Κοπεγχάγη, όταν η Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε να καθιερωθεί αυτή η μέρα ως Μέρα Γυναίκας, ως φόρος τιμής των αγώνων και των διαδηλώσεων των εργατριών, των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα ψήφου. Ως φόρος τιμής στον 13 εβδομάδων απεργιακό αγώνα των εργατριών σε βιομηχανία υποκαμίσων στη Νέα Υόρκη την ίδια χρονιά, που κατέληξε στη μαζική διαδήλωση 20.000 γυναικών!

8 Μάρτη 2010, 100 χρόνια μετά, μπροστά στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου προς τον εργαζόμενο κόσμο και στην παραπέρα υποβάθμιση της θέσης των γυναικών στη κοινωνία και στην εργασία, πρέπει περισσότερο από ποτέ, ολόκληρη η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με τις εργαζόμενες μπροστά, μετανάστριες και ντόπιες, να μετατρέψει αυτή την ημέρα σε μέρα αγώνα και να βροντοφωνάξει πως ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Η εργατική τάξη καλείται σήμερα να δώσει μια μάχη σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτός της μάχης ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό της τάξης σε Έλληνες/δες και ξένους/ες εργάτες/τριες. Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν παρέχει ουσιαστικά βασικά δικαιώματα στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Οι εργαζόμενες πρέπει να διεκδικήσουν τη μαζική συμμετοχή τους στα συνδικάτα και στα σωματεία, στους εργατικούς αγώνες, για να υπερασπιστούν τόσο τα συμφέροντα της τάξης και την απελευθέρωση των γυναικών από τη διπλή καταπίεση στον καπιταλισμό, όσο και την ιδιαίτερη θέση των μεταναστριών. Οι μετανάστριες αντιμετωπίζουν καθημερινά, πέραν των άθλιων συνθηκών εργασίας, της ταξικής καταπίεσης, μια έντονη καταπίεση και εκμετάλλευση ως γυναίκες μετανάστριες. ΝΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ!
Οι γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, ασφαλιζόμενες και μη, πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ, να αποδώσουμε σε αυτή τη μέρα το πραγματικό της περιεχόμενο και να αντισταθούμε στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εναντίον του κόσμου της εργασίας, αλλά και ειδικά εναντίον των εργαζόμενων γυναικών! Ήδη, η κρίση του συστήματος έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες εργαζόμενες. Στο γυναικείο πληθυσμό είναι που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και απολύσεων, αλλά εμείς φωνάζουμε ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Στις άνισες συνθήκες εργασίας μεταξύ αντρών και γυναικών, με το πρόσχημα μιας ψευδο-ισότητας προωθείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη ο πολλαπλός ρόλος των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, τα καθημερινά βάρη και οι ευθύνες των γυναικών στη δουλειά και στο σπίτι, καθώς εξακολουθούν να μην επιφορτίζονται στον ιδιωτικό βίο τις ίδιες ευθύνες και δουλειές άντρες και γυναίκες, αλλά αυτό, συνήθως, να γίνεται εις βάρος των γυναικών. Με την περεταίρω συρρίκνωση του εισοδήματος, των δημόσιων τομέων όπως της υγείας και της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και την απουσία βασικών υποδομών, όπως δωρεάν παιδικοί σταθμοί, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα δυσκολέψει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την καθημερινότητα των γυναικών. Επιπλέον, θα περιορίσει τις επιλογές τους ανάμεσα σε οικογένεια και επαγγελματική αποκατάσταση. Εμείς διεκδικούμε ΜΕΙΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ & ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ!

  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ! ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ!

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ & ΟΛΟΥΣ

  • ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΟΡΕΙΑ 13.30 ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.Ε.
(τόπος προσυγκέντρωσης σταδίου 22 ξενοδοχείο Εσπέρια)

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:
ΠΟΡΕΙΑ 17.30 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΖΗΤΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs