Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Στη Μυτιλήνη η «Πλατεία Μπελογιάνη» του Γ. Αλεξάτου

Την Τρίτη 8 Ιουνίου στις 20:00 στο Ξενοδοχείο «Λέσβιον» (προκυμαία Μυτιλήνης) θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Αλεξάτου «Πλατεία Μπελογιάνη» (Ρωγμή, Αθήνα 2010), παρουσία του συγγραφέα. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ερευνητής της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής ιστορίας, και ιδιαίτερα της ιστορίας της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος, ο Αλεξάτος εισέρχεται αυτή τη φορά στο χώρο της εναλλακτικής ιστορίας. Με το πικρό χιούμορ και την ιστορική του κατάρτιση, τολμά να κάνει ένα αφηγηματικό εγχείρημα με μεγάλο ρίσκο: τι θα μπορούσε να είχε γίνει στην Ελλάδα, εάν το ΕΑΜ κατάφερνε να κυβερνήσει, έστω και σ’ ένα τμήμα της χώρας;
Ο συγγραφέας, ανασυνθέτοντας υποθετικά την πραγματική ιστορία, φαντάζεται μια Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας στο Βορρά, τη μετονομασία της πλατείας Ομονοίας σε πλατεία Μπελογιάνη με την επανένωση των δύο κρατών το 1974, τον Χαρίλαο Φλωράκη πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας…
Η «Πλατεία Μπελογιάνη», που αφιερώνεται «σ' αυτούς που δεν νιώθουν ευτυχείς που χάσαμε», αναμετράται με το ενδεχόμενο μιας διαφορετικής έκβασης των πολιτικοκοινωνικών αντιπαραθέσεων της δεκαετίας του 1940, θέτοντας μια σειρά ζητήματα που αφορούν την Αριστερά και την προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Σύντομο βιογραφικό του Γ. Αλεξάτου
Ο Γιώργος Αλεξάτος γεννήθηκε το 1956 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας αλλά κατάγεται από την Κεφαλονιά. Ζει από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, έχοντας περάσει όμως και διαστήματα σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως οικοδόμος αλλά και ως δημοσιογράφος-εκδότης, εντάχθηκε στην Αριστερά από τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας και ανέπτυξε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Σήμερα είναι στέλεχος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ενώ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στα πλαίσια της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων. Η πλούσια ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα έχει αποτυπωθεί στα παρακάτω βιβλία:
  • Η εργατική τάξη στην Ελλάδα. Από την πρώτη συγκρότηση στους ταξικούς αγώνες του Μεσοπολέμου (Ρωγμή, 1997)
  • Συνοπτική αναφορά στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος (Γειτονιές του κόσμου, 2003)
  • Το τραγούδι των ηττημένων. Κοινωνικές αντιθέσεις και λαϊκό τραγούδι στη μεταπολεμική Ελλάδα (Γειτονιές του κόσμου, 2006)
  • Ιστορικό λεξικό του ελληνικού εργατικού κινήματος (Γειτονιές του κόσμου, 2008)
  • Συνεργασίες στα «Στέλιος Καζαντζίδης. Αφιέρωμα» (επιμ. Θωμάς Κοροβίνης, 2005) και «Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 1973» (επιμ. Πέτρος Πετράτος, 2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs