Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Κάτω η ανθυγιεινή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την πλήρη της αλληλεγγύη στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των φορέων της υγείας και την κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στο αντικοινωνικό πολυνομοσχέδιο του "τροϊκανού" Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου. Με το νομοσχέδιο αυτό:

α) με όχημα την "ενοποίηση των κλάδων υγείας" των ταμείων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ περιορίζονται δραματικά οι δαπάνες για την υγεία και παράλληλα αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων στο 4%, πάνω από 50% σε σχέση με πριν.

β) εξισώνονται "προς τα κάτω" οι παροχές υγείας των ταμείων με βάση τις αποφάσεις του ΕΣΠΥ (?) και την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε δραματικές αυξήσεις στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις, στις επισκέψεις σε γιατρούς κλπ, που οδηγούν στα όρια της κατάρρευσης κάθε έννοιας δωρεάν υγείας.

γ) πλήττονται καίρια τόσο οι παροχές στη λαϊκή πλειοψηφία όσο και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων γιατρών που εργάζονται ή είναι συμβεβλημένοι με τα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία. Ανοίγει ορθάνοιχτα η πόρτα στην εργολαβία ιατρικής εργασίας και στη μεσολάβηση εταιρειών - «πολυϊατρείων»( μέσω ΝΠΙΔ) που θα συνάπτουν συμβάσεις με τον νέο ενοποιημένο οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) απασχολώντας γιατρούς σκλάβους των 500 ευρώ τον μήνα.

δ) παραδίνονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο το σύνολο των προμηθειών υγείας των νοσοκομείων, που αντί να εξυγιανθεί και να κλείσουν τα "παράθυρα" που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δημιούργησαν και φέσωσαν με δισεκατομμύρια ευρώ το σύστημα υγείας σε όφελος των μεγαλοπρομηθευτών του συστήματος και των πολυεθνικών (τύπου SIEMENS), τώρα το παραδίδουν ολοκληρωτικά στις ίδιες αυτές εταιρείες!

ε) οι υπηρεσίες υγείας που εντάσσονται στον ΕΟΠΥ, όπως και τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να κοστολογούν τις ιατρικές πράξεις, να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, ώστε να μπορούν μέσα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασφαλισμένους, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε ζητήσει να αγοράσει υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Διαφορετικά θα οδηγούνται στο κλείσιμο. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσαρμογή της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας στα κριτήρια της αγοράς.

στ) Προωθεί γοργά τα «ολοήμερα νοσοκομεία» δηλ. τα ιδιωτικά ιατρεία μέσα στο ΕΣΥ, λέγοντας κυνικά στους γιατρούς «αφού δεν σας δίνουμε μισθούς πάρτε τα από τους αρρώστους». Καταργεί οριστικά την συλλογική σύμβαση που προέβλεπε τουλάχιστον 2000 θέσεις νέων ιατρών στο ΕΣΥ. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του 5:1 στην Υγεία, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ προοπτική πλέον για το νέο γιατρό να διοριστεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το 5:1 όχι μόνο ΔΕΝ είναι προσωρινό, αλλά με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2011, είναι σχεδόν σίγουρα ότι θα πάει στο 7:1 ή 8:1. Εδραιώνεται πλήρως ο θεσμός της επικουρικής απασχόλησης. Νοσοκομεία ΙΚΑ και ΕΣΥ κλείνουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα μετατάσσονται ή θα απολύονται.

ζ) οδηγεί στην σοβαρή συμπίεση των μικρών φαρμακείων και των αυτοποαπασχολούμενων φαρμακοποιών μέσα από την επέκταση του ωραρίου, την υποχρεωτική μείωση των εσόδων τους χωρίς αντίστοιχη μείωση της λιανικής τιμής των φαρμάκων, (παράλληλα με την μακρόχρονη καθυστέρηση των πληρωμών από ταμεία), την ίδια στιγμή που οι φαρμακοβιομηχανίες μένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο..

η) οδηγεί σε ευρύτερες βάρβαρες περικοπές κοινωνικών παροχών με πιο χαρακτηριστική την κανιβαλική περικοπή των επιδομάτων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το πολυνομοσχέδιο αυτό είναι ένας πολύ σημαντικό κρίκος στην λογική της διάλυσης της δημόσια υγείας, που προωθεί η βάρβαρη τρόικα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Είναι συνέχεια της πληρωμής για την είσοδο στα νοσοκομεία, της λογική του κλεισίματος νοσοκομείων (Καλλικράτης στην υγεία), των εξοντωτικών περικοπών στις δαπανες του 2011, που θ αφέρουν τα νοσοκομεία σε αδιέξοδο το πολύ μέχρι το καλοκαίρι. Μοναδική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώσει στο μισό την χρηματοδότηση της υγείας (6% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου. Μοναδική τους επιδίωξη είναι να κάνουν τον ελληνικό λαό όμηρο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των κλινικαρχών. Άλλωστε όπου πέρασε το ΔΝΤ στο τέλος του δρόμου, δημόσια υγεία δεν υπήρχε. Καλούμε τους εργαζόμενους να εξεγερθούν και να ανατρέψουν την λαίλαπα. Να παλέψουν με όλα τα μέσα για δημόσια δωρεάν υγεία. Για την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις των μαζικών φορέων να μην πληρώνουν το 5 ευρώ χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία και ΚΥ (όπως με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Μυτιλήνη).

Καλούμε σε κοινό μέτωπο όλους τους φορείς της υγείας, την εργατική τάξη του κλάδου και τα σωματεία της, αυτοαπασαχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς σε μέτωπο για την προστασία της δημόσια δωρεάν υγείας.

Καλούμε το σύνολο των μαζικών φορέων να κάνουν την υπόθεση της υγείας δική τους υπόθεση, να συντονίσουν και να κλιμακώσουν την δράση τους με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, με τις κινήσει εκπαιδευτικών-μαθητών ενάντια στο σκοταδιστικό κλείσιμο σχολείων, την νεολαία που αντιμετωπίζει την διάλυση του δημόσιου πανεπιστήμιου και την διογκούμενη ανεργία, την εργατική τάξη του ιδιωτικού τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπη με το κύμα των απολύσεων και της κατάργησης των συμβάσεών τους, αλλά δείχνει δείγματα αντίστασης, όπως ον αγώνα ενάντια στις απολύσεις στην Intracom, την κατάργηση των συμβάσεων στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ και αλλού.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ.

Για να προασπίσουμε την ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου