Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ανταρσία στο Αιγαίο: Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία


Η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη από το 1946, καθώς οι μαθητές δεν έχουν βιβλία. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης αρχικά έλεγε πως στα νησιά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, για να αποδειχτεί γρήγορα ότι οι διαβεβαιώσεις ήταν στάχτη στα μάτια. Η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στα σχολεία απαιτώντας να μοιραστούν φωτοτυπίες από τα σχολικά βιβλία και DVD. Η φωτοτυπία πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο, κοστίζει πολλαπλάσια, ενώ τα σχολεία δεν έχουν σε επάρκεια φωτοτυπικό χαρτί και τα μηχανήματά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες ποσότητες. Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια με τα οποία οι δήμοι πληρώνουν για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μειώθηκαν και φέτος κατά 70%, όπως συνέβη και πέρσι. Πρόκειται για σκάνδαλο γιατί το πρόβλημα προέκυψε μετά από τις επιλογές του υπουργείου παιδείας που έκλεισε τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και καθυστέρησε τραγικά τη διαδικασία έκδοσης των βιβλίων. Υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι ξοδεύεται δημόσιο χρήμα πολλαπλάσιο από ότι θα κόστιζαν τα βιβλία. Υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα της προμήθειας του χαρτιού, υπάρχουν ερωτηματικά για το κόστος του DVD και φυσικά για τη «λύση» της πανάκριβης φωτοτυπίας. Το κύριο όμως είναι η σκοτεινή μεθόδευση που μας οδηγεί στον εκβιασμό: ή θα πληρώσουν οι γονείς ή θα μείνουν τα παιδιά χωρίς βιβλίο. Για την κυβέρνηση το δωρεάν βιβλίο είναι διαφυγόντα κέρδη για τις επιχειρήσεις και όχι κοινωνικό δικαίωμα.

Την ίδια στιγμή από τα σχολεία λείπουν και οι καθηγητές. Η τοποθέτηση όσων διορίστηκαν πέρσι, των αναπληρωτών και των αποσπασμένων καθυστερεί τραγικά. Οι εκπαιδευτικοί είναι στα νησιά και περιμένουν, τα σχολεία λειτουργούν με κενά και περιμένουν. Δεν πρόκειται για απλή γραφειοκρατική ανικανότητα. Οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν την περιοχή που θα δουλέψουν μετά την έναρξη του έτους και δεν τοποθετούνται σε συγκεκριμένο σχολείο τόσο για να χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις όσο και για να μαγειρευτούν και οι συγχωνεύσεις σχολείων, δηλαδή το κλείσιμο, της φετινής χρονιάς. Όσο για τις δηλώσεις της θλιβερής υφυπουργού παιδείας ότι οι εκπαιδευτικοί διορίζονται στα νησιά και μετά δεν πάνε η απάντηση είναι ότι οι μόνοι που δεν παρουσιάζονται είναι αυτοί που ο ρουσφετολογικός μηχανισμός προσπαθεί να βολέψει με νύχια και με δόντια να βολέψει, στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να σώσει το ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει.

Χωρίς βιβλία και καθηγητές, με τη μετακίνηση των μαθητών στον αέρα, καθώς πέρασε στους χρεοκοπημένους δήμους μαζί με τη μείωση των σχετικών κονδυλίων κατά 70%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι φανερό ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ απαξιώνει το σχολείο και υπονομεύει το δωρεάν χαρακτήρα της παιδεία. Η πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι φανερή και σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να φύγει άμεσα.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά βρίσκεται δίπλα στον κόσμο της εκπαίδευσης στη μάχη του ενάντια στην παιδεία της αμάθειας και της αγοράς. Μια μάχη που είναι κομμάτι του κοινωνικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ και της κυβέρνησης που τη στηρίζει.

Μυτιλήνη, 14.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs