Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Απόφαση ΔΣ Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

  • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ εναντια στη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
  • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η κυβέρνηση έρχεται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό για το 2011, στην κατεύθυνση των υποδείξεων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ο προϋπολογισμός αυτός κλιμακώνει την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο και η πρόσφατη επικαιροποίηση του, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τρόικας.


Αύξηση στο ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης, νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων με επιπλέον μειώσεις σε επιδόματα και αποδοχές, απολύσεις συμβασιούχων, αναγκαστικές μετατάξεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μονίμων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, την αυτοδιοίκηση κτλ, κατάργηση Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και μειώσεις μισθών ως 12% στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση υπερωριών, “απελευθέρωση” απολύσεων, εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 15%, παράδοση του δημόσιου πλούτου στα αρπακτικά των τραπεζών με ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων και ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου (λιγνίτη, πετρελαίου κτλ), του φυσικού περιβάλλοντος, της ενέργειας της χώρας στους δανειστές μας.

Στα πλαίσια αυτά στο στόχαστρο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ μπήκε και το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Περικοπές ζητά η τρόικα 9 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και ο Υπουργός Υγείας συμμορφώθηκε άμεσα στις υποδείξεις. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011 περιορίζει στο μισό τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων, οι προσλήψεις μηδενίζονται, οι μισθοί ακρωτηριάζονται, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών μπαίνουν στον «Προκρούστη» της καθηλωμένης πίστωσης.

Παράλληλα έρχονται συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μεθοδευμένη συγχώνευση Τμημάτων με τις «εφημερίες τομέα», εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών με παράλληλη νέα μείωση αποδοχών μέσω του νέου μισθολογίου, των περικοπών επιδομάτων, υπερωριών και εφημεριών των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Ο νόμος 3868/10 τίναξε στον αέρα τα προγράμματα εφημεριών, όπου αντί να μειώσει το κόστος τους το αύξησε, όπως αύξησε τη δυνατότητα πλασματικών εφημεριών για κάποιους γιατρούς, κυρίως όμως εμποδίζει την πραγματοποίηση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει καλούνται να πληρώνουν όχι μόνο το χαράτσι των 3 ευρώ στα επείγοντα για να τους εξετάσει γιατρός αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμα και στα Κέντρα Υγείας. Με την επονομαζόμενη “ολοήμερη λειτουργία” των νοσοκομείων, τίθενται δεκάδες εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν τιμές ιδιωτικού τομέα 50 ως 80 ευρώ για να εξεταστούν από ειδικευμένο γιατρό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες εργασιακής γαλέρας στο ΕΣΥ. Συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου και μετατροπή της υγείας σε κερδοφόρο εμπόρευμα.

Είναι προφανές για όλους μας ότι οι καταιγιστική επίθεση, που δεχόμαστε από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ, δεν πρόκειται να σταματήσει, δεν έχει ημερομηνία λήξεως και στόχο έχει να διαμορφώσει μια κοινωνία “τριτοκοσμική”, όπου ο λαός θα ζει εξαθλιωμένος και χωρίς δικαιώματα ενώ μια μικρή κάστα τοκογλύφων, επιχειρηματιών, πολιτικών θα λυμαίνεται τον φυσικό πλούτο της χώρας και θα εκμεταλλεύεται τους “πληβίους” εργαζόμενους.

Η ελληνική κοινωνία δεν είναι η εξαίρεση αλλά το “πειραματόζωο”, για το μοντέλο κοινωνίας που ετοιμάζουν για όλες της χώρες της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα μέτρα που λαμβάνουν σε Ιρλανδία, Πορτογαλία αλλά και Γαλλία, Ιταλία κτλ.

Ποιος μπορεί να τους σταματήσει; Όχι φυσικά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που δεν χάνουν ευκαιρία να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και που είναι ανίκανες να οργανώσουν ένα πραγματικό αγώνα αλλά είναι υποταγμένες πλήρως στις επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας. Μοναδικό αντίπαλο δέος αποτελούν οι μαζικοί μαχητικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, που στηρίζονται στις γενικές συνελεύσεις, κλιμακώνονται και συντονίζονται απο τα ίδια τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Τέτοιοι αγώνες ήταν η απεργία της 5ης Μάη 2010 αλλά και οι αγώνες των Γάλλων εργαζομένων ενάντια στο Σαρκοζί, των φοιτητών στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία.

Με μια τέτοια λογική συμμετέχουμε στην Απεργία της 15ης Δεκεμβρίου και απαιτούμε:

• Κατάργηση του ν. 3868/10, καθώς και της τροπολογίας Λοβέρδου που περικόπτουν τις εφημερίες των γιατρών και επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις αποφάσεις των κλινικών, των τμημάτων και των επιστημονικών συμβουλίων των γιατρών. Δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους.

• Όχι στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και υψηλής ποιότητας υγεία και περίθαλψη για όλους. Ανάπτυξη δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Καμιά αναγκαστική μετάταξη ή απόλυση συμβασιούχου υπαλλήλου. Πρόσληψη των 2000 νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών που έπρεπε να στελεχώνουν τα Νοσοκομεία ήδη από την 1 Ιουλίου 2009 σύμφωνα με τον Νόμο 3754/09 και την αντικατάσταση των 1500 συνταξιοδοτούμενων και αποχωρούντων γιατρών του ΕΣΥ. Πρόσληψη 2500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως πρόβλεπε η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Να παραταθεί η θητεία των επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο και να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.

• Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Έγκαιρη και πλήρης καταβολή των εφημεριών απο τον κρατικό προϋπολογισμό, ως υπερωριακή απασχόληση. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) μετά από ενεργό εφημερία και για τους αγροτικούς γιατρούς. Άμεση επιστροφή του παρακρατιθέντος επιδόματος τροφής στους ειδικευμένους γιατρούς των ΚΥ και κάλυψη της σίτισης τους κατά την εφημερία.

• Παλεύουμε για την ανατροπή του Μνημονίου και την κατάργηση όλων των νόμων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Αρνούμαστε τις θυσίες στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Απαιτούμε Διαγραφή του Χρέους και Παύση Πληρωμών προς τους δανειστές, με παράλληλη λήψη μέτρων υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου του λαϊκού εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

  • Συμμετέχουμε δυναμικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ και στη συγκέντρωση – διαδήλωση του συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Μυτιλήνη, στα Κεντρικά Λύκεια στις 11 το πρωί.
  • Συνέντευξη τύπου θα δώσει το σωματείο την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 1μμ στο Βοστάνειο για την κατάσταση στην υγεία.
Μυτιλήνη, 6 Δεκέμβρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs