Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για τη στάση του ΣΥΝ στο Πολυτεχνείο της Αθήνας

Εντύπωση μας προκαλεί η συνεχιζόμενη προσπάθεια της νεολαίας ΣΥΝ να εκμεταλλευτεί εις βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα όσα συνέβησαν το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου και για τα οποία έχει ήδη τοποθετηθεί (αναφέροντας και τα πραγματικά περιστατικά) με δημόσια ανακοίνωση η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Και μόνο η αναφορά σε «φοιτητική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» είναι παραπλανητική, καθώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ουδέποτε θέλησε να αποκτήσει «παρατάξεις» στους κοινωνικούς χώρους. Αντιθέτως, σέβεται απόλυτα την αυτονομία των ανεξάρτητων αριστερών ριζοσπαστικών σχημάτων που δρουν στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια και στις γειτονιές, καθώς και τις ξεχωριστές διαδικασίες και αποφάσεις των σχημάτων αυτών –κάτι που θα όφειλε να γνωρίζει η νεολαία ΣΥΝ, καθώς στα σχήματα αυτά συμμετέχουν και αγωνιστές από την ευρύτερη αριστερά και από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια άλλη αντίληψη για την Αριστερά, τους κοινωνικούς χώρους και τη δημοκρατία στο κίνημα, την οποία πρεσβεύουν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έχει επιβεβαιωθεί σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τμήμα αυτής της διαφορετικής αντίληψης, την οποία με κάθε τρόπο παλεύουμε τόσο στο κίνημα, όσο και στις δημοκρατικές λειτουργίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι η μη αντιμετώπιση των υπόλοιπων δυνάμεων της Αριστεράς ως «εχθρών». Ο εχθρός είναι κοινός και είναι το σύστημα, η κυρίαρχη αστική πολιτική και οι εκφραστές της. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ασκεί σκληρή πολιτική κριτική σε απόψεις και προγράμματα δυνάμεων της Αριστεράς από τη σκοπιά του αν αυτά βοηθούν ή όχι την ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στις επιλογές του καπιταλισμού και των πολιτικών εκφραστών του στη χώρα μας και διεθνώς, και όχι από τη σκοπιά ότι «ο πιο κοντινός μας είναι και ο χειρότερος εχθρός μας».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει διαχωριστεί δημόσια από τις πρακτικές οργανωτικής επίλυσης πολιτικών αντιθέσεων, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Προκαλεί όμως πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της η πανελλαδική κινητοποίηση της νεολαίας ΣΥΝ στο χώρο όπου βρίσκεται το τραπεζάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά στο κτίριο Αβέρωφ, με ομάδα κρούσης, κράνη και καδρόνια, καθώς και η διάθεσή των παρόντων μελών της νεολαίας ΣΥΝ να προκαλέσουν οπωσδήποτε κάποιο «επεισόδιο». Καλό θα ήταν να διερευνηθεί από τους ίδιους λίγο περισσότερο σε ποιο σχεδιασμό και ποια σκοπιμότητα εντάσσεται μια τέτοια κίνηση, αν όχι στην πρόκληση εικόνας «ενδοαριστερού εμφυλίου» που τον μόνο που τελικά εξυπηρετεί είναι όσοι θέλουν να αμαυρώσουν τη δύναμη του φετινού μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Καλούμε τη νεολαία ΣΥΝ, όπως και κάθε αριστερό και αγωνιζόμενο εργαζόμενο, να αναλογιστεί τις ευθύνες που αναλογούν στην Αριστερά και την αναγκαιότητα της κοινής δράσης στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα και να πράξει με συναίσθηση της ευθύνης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs