Το ιστολόγιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Λέσβο

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή Καλαμάρη


 Οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λέσβο τοποθετήθηκαν με το παρακάτω κείμενο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Επάνω Σκάλας για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή Καλαμάρη:

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου διαφωνεί κάθετα με τη συνεχιζόμενη εδώ χρόνια λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή Καλαμάρη σε βάρος της υγείας, της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στο Συνοικισμό και την Επάνω Σκάλα.
Πρόκειται για μια μονάδα που επανειλημμένα πιστοποιήθηκε ότι λειτουργεί παραβιάζοντας μεγάλο αριθμό διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μολύνει τον ατμοσφαιρικό αέρα με σειρά τοξικών στοιχείων και τη θάλασσα με τοξικά απόβλητα και φυσικά «κατακρεουργεί» τη συνολική εικόνα μιας ιστορικής εργατικής συνοικίας της πόλης.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν εδώ και δεκαετίες τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διασφαλίζουν «κέρδη με τη σέσουλα» στους εγχώριους και διεθνείς εμπόρους καυσίμων, σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα εργοστάσια αυτά βρίσκονται στις εργατικές συνοικίες.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το αίτημα των κατοίκων της Επάνω Σκάλας και του Συνοικισμού για άμεση παύση λειτουργίας και μεταφορά της μονάδας. Μόνη λύση αποτελεί η οικοδόμηση εργοστασίου σε άλλη τοποθεσία του νησιού με τρόπους παραγωγής φιλικούς προς το περιβάλλον. Εμπόδιο για τέτοια επιλογή είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι μια ΑΕ, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, που δίνει προτεραιότητα στα κέρδη των μετόχων και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας.
Προϋπόθεση λοιπόν είναι το πέρασμα της ΔΕΗ στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, στα πλαίσια μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

-       ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
-       ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
-       ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο νομό Λέσβου
  • Στρατής Παυλής, γιατρός 
  • Ευδοκία Ψύλλου, μηχανικός
  •   Νίκος Μανάβης, δημοσιογράφος
  •   Μερόπη Κραντίνου, μηχανικός
  •   Μάριος Δέτσης, γιατρός

  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χάρτης της Λέσβου

Lesvos Blogs